Translate:
TR
Translate:
TR
Altı Sigma, operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisidir.Altı sigma ile süreçlerin arzulanan kalitede olup olmadığı ve kalitenin sayısal değeri görülebilir. Bu yaklaşım, süreç performansını geliştirerek bir milyonda 3.4 birim hata oranına ulaşmayı amaçlar.
Altı sigma metodolojisi, tanımlama (Define), ölçme (Measure), analiz (Analyze), iyileştirme (Improve), ve kontrol (Control) fazlarından oluşur. DMAIC metodu için, çeşitli yöntemleri ve bu yöntemlerin kullanılmasına ilişkin yol haritasını içeren bir problem çözme yaklaşımı da denilebilir.
İyileştirme ihtiyacı olan ürün veya proseslerin belirlenip önceliklendirilerek iyileştirilmesi durumunda en fazla kar sağlayacak şirket stratejilerine uygun projenin seçilmesi adımıdır. Tanımlama adımında, projenin kapsamı, hedefleri, girdi ve çıktıları belirlenir, projenin ne kadar süreceği hakkında öngörü yapılır ve proje ekibi belirlenir.
Tanımlama sürecinde belirlenen çıktı ve girdilerin ölçüm doğruluğu test edilir, doğru ölçüm değerlerine ulaşıldığında bu elemanların yeterlilikleri saptanır (Ölçüm yeterliliği için Gage R&R çalışması yapılır, ölçüm doğruluğu ve tutarlılığı değerlendirilir ). Bu aşamada, mevcut durumun performansı ölçülerek hangi verilerin hangi kaynaklardan elde edilebileceği belirlenir.Ölçüm yapılmadan, kontrol yapılması olanaksız olduğundan, veri toplamada ölçme aşaması önem taşır.
Önceki aşamalarda belirlenen süreç probleminin istatistiksel analizi bu aşamada başlar. Eldeki verilerin anlamlı bilgilere dönüşmesi sayesinde problemin ana nedeninin belirlendiği adım analizdir. Sürecin değişkenliğini yaratan önemli faktörlerin analizi ve belirlenmesi hataların nerede ve ne zaman oluştuğu analiz safhasında ortaya çıkartılmaktadır.
Süreç değişkenliğini yaratan önemli girdilerin hangi düzeylere ayarlanması gerektiği ve girdilerin test edilmesi bu aşamada yapılmaktadır. Bu aşamada deney tasarımı ve regresyon analizi ile model belirlenerek çözüm önerileri oluşturulur. Kritik girdilerin optimum seviyeleri belirlenir. Çözümlerin sınanması için de pilot deneme planı yapılır. Çözümlerin uygulanmasını takiben sigma seviyesi yeniden hesaplanır.
Bir süreci iyileştirmek kadar, elde edilen başarının sürekliliğini sağlayarak sonucu standartlaştırmakda önemlidir. “Kontrol” aşaması uzun vadede proje başarısı ve işletme başarısının sürdürülebilmesi gibi konular bakımından Altı Sigma metodolojisinin en önemli aşamalarındandır.
Kontrol yöntemlerinin belirlenmesi ve kontrol planının oluşturulması; uygulanan iyileştirme planının ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi bu aşamada yapılmaktadır. Bu aşamada ölçülebilir ve sayılabilir değişkenler için kontrol grafiklerinden ve önce sonra analizlerinden yararlanarak yapılan proje neticesinde gerçekleştirilen iyileştirmeler sergilenmeli ve takibi sağlanmalıdır. Elde edilen kazanımların standartlaştırılarak kullanılmaya başlanması ve kullanılabilecek diğer birimlere de sonuçların yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Telif Hakkı © 2018 GÖZLEM Eğitim Danışmanlık Ltd.Şti'ne aittir - Tüm Hakları Saklıdır.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.