Translate:
TR
Translate:
TR
Yalın üretimin odak noktası, ürünün hammaddeden başlayarak değer yaratma süreci boyunca hiç kesintisiz bir akışla, hızla son müşteriye ulaştırılmasıdır. Bunu başarabilmek için tüm değer zincirine bir bütün olarak bakmak, israfları yok etmek ve tüm faaliyetleri müşteri için değer oluşturmak amacına yönlendirmek gerekir.
Yalın düşüncede tüm faaliyetler değer kavramına göre değerlendirilir. Değeri üretici yaratır ama değer ancak son müşteri tarafından tanımlanabilir. Müşterinin gözünde değer kabul edilmeyen her faaliyet israftır.
Birçok iş sürecinin %90'ı israf, sadece %10'u değer katan çalışmadır. Mevcut üretim sistemlerinde karşılaşılan temel israflar;
1- Fazla üretim (Over production)
2- Bekleme süreleri (Waiting)
3- Gereksiz işçi hareketleri (Motion)
4- Malzeme taşımaları (Transportation)
5- Tamir (Rework)
6- Stok (Inventory)
7- Gereksiz operasyonlar (Over processing)
Müşterinin parasını ödemeye hazır olduğu değer katan faaliyetler ve müşteriyi ilgilendirmeyen ve israf (Muda) olarak değerlendirilen faaliyetleri birbirinden ayırt etmek için “Değer Akışı” kullanılır.
Değer akış haritası ham maddenin nihai ürüne dönüşme sürecindeki bir üreticiden diğer üreticiye ve son kullanıcıya kadar olan tüm adımları ve israfları içerir.
Üretimde üç tip aktivite vardır:
Değer akış haritaları incelendiğinde katma değersiz aktivitelerin yani israfın (Muda), zamanın ve kaynakların büyük bölümünü kapsadığı ortaya çıkar. Bu israfların yok edilmesi zaman ve maliyet olarak büyük tasarruflar sağlar. Değer tanımlanıp değer akışındaki israflar belirlendikten sonra geride kalan değer yaratan aşamaların ardarda sürekli akış halinde gerçekleştirilmesini sağlamak yalın düşüncenin bir diğer ilkesi ve önemli boyutta tasarruf potansiyeli taşıyan aşamasıdır
Müşterinin tanımladığı değeri, istenen kalitede ve zamanda, en ucuza üretmek için tanımlanan israfların ortadan kaldırılarak kesintisiz akışın sağlanmasıdır.
Sürekli akış, hammadde, malzeme ve parçaların ardışık yapılan operasyonlarla hiç bekletilmeksizin ürüne dönüştürülebilmesi ve bu yolla üretkenlik, maliyet, teslim süresi, talep değişimlerine uyum, stok seviyesi, ilk seferde doğru üretim gibi temel performans göstergelerinde iyileşme elde edilmesini sağlar
Yalın Üretimde "çekme", değerin müşteri tarafından kaynağından çekilmesini kapsar. Çekme, sonraki aşamalarda yer alan müşteri istemeden önceki aşamalarda hiçbir şekilde ürün ya da hizmet üretilmemesi anlamına gelir.
Bir başka deyişle çekme sistemi bitmiş ürünün pazara sunumundan geriye giderek işletmenin ürünü üretmek için ihtiyacı olan tüm malzeme akışını doğru bir şekilde kontrol etmeye yarar. Pazarda talebi olmayan bir ürünü üretip, onu tezgahlara / depolara yerleştirmek maliyet kayıplarına sebep olur
Yalın üretimde sistem sürekli iyileştirilerek mükemmel bir yapıya kavuşması hedeflenir. Mükemmeliği ulaşmak; sürekli akışı engelliyen her bir problemin PUKÖ (PDCA) döngüsü kullanılarak ortadan kaldırılması ile sağlanacaktır.
Telif Hakkı © 2018 GÖZLEM Eğitim Danışmanlık Ltd.Şti'ne aittir - Tüm Hakları Saklıdır.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.